Bli Headhuntad och Marknadsför dig själv med Egen Hemsida

personligt-varumärkeDe flesta av oss önskar att vi hittar det där drömjobbet efter examen eller senare när man varit ute och känt på marknaden ett tag. Det finns mängder med saker du kan göra för att öka dina chanser att få jobbet du alltid drömt om och en egen hemsida som marknadsför dig själv är ett bra sätt.

Nu tänker du säkert att en hemsida absolut inte kommer kunna hjälpa dig men var inte så säker på det. Det finns flera fördelar med att ha en egen hemsida som agerar personlig marknadsföring åt dig och som bygger upp ditt personliga varumärke.

Många som försöker få jobb vänder sig till arbetsgivare som utannonserar jobb antingen själva eller genom agenturer. För dessa utannonserade jobb trillar det in mängder med ansökningar och bildar ett stort brus. Det är i detta brus du vill sticka ut på ett unikt och imponerande vis och med ett bra CV, personligt brev och kanske t.o.m. ett telefonsamtal som säljer in dig själv så ger du dig bra förutsättningar för att lyckas. Hemsidan däremot blir som grädden på moset om det görs på rätt sätt här.

Ett annat sätt att få jobb är att att bli headhuntad och där du får förfrågningar om att börja att arbeta hos olika företag även om du inte jagat någon tjänst eller ansökt till någon jobbannons. Här är hemsidan en viktig del i arbetet fungerar bättre än vad man kan tro. Du når ut till arbetsgivare som kanske bara börjat fundera på att tillsätta en ny plats eller ersätta någon som går i pension och slipper här det enorma brus som annars uppstår.

Det finns fler anledningar varför du bör göra en hemsida som marknadsför dig själv. Det är ett utmärkt sätt att visa sin kompetens och att man är insatt i branschen. Något som kan vara extra viktigt för dig som fortfarande studerar men som närmar sig examen, speciellt om du tillfälligt skulle tvingas behöva ta ett jobb någon annanstans så visar hemsidan att du fortfarande ”hänger med” efter studierna.

Så gör du hemsidan bra…

Gleam-Theme---Elegant-ThemesDet är ingen tvekan om att lägga upp en hemsida kan vara bra för dig själv men det betyder inte att vilken hemsida som helst kommer fungera. Det gäller att göra det rätt från början så att den ger det intrycket du vill att den ska ge och det finns lite olika vägar att gå beroende på hur mycket tid du verkligen vill investera i att marknadsföra dig själv.

Att registrera en gratis hemsida eller blogg kommer inte alls få den klangen du vill ha och är inte något vi rekommenderar. Däremot är det idag inte dyrt att välja en betallösning och du får tänka på att du vill ge ett så bra och professionellt intryckt som möjligt. För detta kommer du behöva följande:

  1. Ett domännamn som passar i syftet. De kan t.ex. vara förnamnefternamn.se. Här är det helt okej att använda bindestreck mellan för- och efternamn om det andra inte är ledigt. Du kan även använda .nu eller .com som alternativ. Andra domänändelser rekommenderas inte. Kostnaden för dessa ligger runt 100 kr / år och det är viktigt att förnya dessa om du vill behålla domännamnet.
  2. Ett webbhotellskonto där hemsidan ligger. Alla bilder och texter du laddas upp sparas här och ditt domännamn pekas hit. Kostnaden för ett konto varierar från några hundra kronor och uppåt. Vi rekommenderar Miss Hosting där det billigaste paketet är bra nog. Första året betalar du endast 10 kr / mån och efterföljande år ca 50 kr / mån.

WordPress som plattform

WordPress LogoFör att på ett enkelt sätt administrera hemsidan vill du använda WordPress. Du behöver inte vara tekniskt lagd för att installera WordPress på webbhotellet utan genom deras kontrollpanel kan du med några enkla klick installera det. Skulle det inte fungera hjälper webbhotellet garanterat dig då det för dem är väldigt enkelt och tar inte mer än några minuter.

Med andra ord kommer du inte behöva lära dig något tekniskt avancerat alls utan endast lära dig att använda WordPress. WordPress är en mjukvara som låter dig administrera en hemsida eller blogg från ett användarvänligt gränssnitt som du kommer åt genom din webbläsare. Det påminner om hur du skulle administrerat en gratis blogg online fast med många fler möjligheter. Som tur är finns det gigantiskt mycket information på Internet kring WordPress och är idag den mest använda plattformen.

Utseendet på hemsidan

Utseendet på din hemsida har stor betydelse för intrycket. Det finns massor av gratisteman för WordPress och vissa av dessa kan fungera bra. Ett problem med gratisteman är att de ofta för eller senare slutar att uppdateras och de har även flest säkerhetsbrister eftersom de används av så många. Att byta tema kan innebär väldigt mycket jobb och därför rekommenderar vi att du väljer ett Premiumtema från Elegant Themes.

Hemsida eller blogg?

En hemsida har fördelen att den ofta känns mer statisk än vad en blogg gör. Detta är en fördel om du inte vill lägga den tid som bloggandet lätt annars kräver.

Om du väljer att bygga det som en hemsida kan du välja att lyfta fram dig själv på startsidan, nästan som ett CV fast med lite andra inslag också. Det går även bra att lägga en blogg som en underkategori på din hemsida. Detta är lätt att ställa in och gör att bloggen inte är det som främst hamnar i fokus.

Med en blogg har du möjligheten att skriva och visa att du är insatt i din branch och att du har mycket intressanta idéer, tolkningar och lösningar att komma med. Hur mycket du vill lyfta fram din blogg beror helt klart på hur aktiv du vill vara. Om du bara tror att du kommer kunna skriva ett tiotal bra inlägg så är det bättre att bloggen blir sekundär. Om du däremot tror att du hela tiden kommer kunna och vilja skriva bra inlägg som visar att du hänger med i branschens utveckling så är det kanske bättre att lyfta fram bloggen mer. Det är en balansfråga och du får själv känna av hur du vill göra detta. Som tur är det enkelt för WordPress att byta plats så du kan enkelt välja att ha en statisk startsida från en dag till en annan.

Innehållet

Innehållet ska marknadsföra dig och hemsidan blir en marknadsföringskanal åt dig. Språket är därför kritiskt så se till att korrekturläsa innehållet och verkligen ha bra grammatik.

Du kommer behöva en sida som berättar om dig och lyfter fram dig. Om bloggen är i fokus så blir det en undersida och i annat fall får du bestämma om det ska vara startsidan eller en undersida. Tro på dig själv och belys verkligen det som du är duktig på. Om du har en bra utbildning i ryggen så är där massor av anledningar att lyfta fram kunskap och glöm heller inte bort dina talanger.

Det är viktigt att din hemsida inte blir för personlig. Personliga inslag är absolut inte fel när du berättar om dig själv men fokus ska vara på det som är relevant för din utbildning och det jobb du önskar få.

Med hemsidan har du möjligheten att bevisa för läsaren att du är väldigt duktig på det du gör. Det finns ingen som vet hur mycket tid du lagt ner på att skriva en text men se till att det du skriver är bra. Det är detta som kommer sälja dig och marknadsföra dig.

Marknadsför din hemsida

social-mediaÖverallt där det på ett eller annat sätt känns naturligt att bifoga en länk till din hemsida bör du även göra det. Uppdatera dina sociala profiler på Facebook, Twitter, Instagram och givetvis LinkedIn. Är du delaktig och diskuterar i något forum som på ett eller annat sätt är relevant för din bransch? Lägg in din länk i signaturen!

Följer du andra bloggar i din bransch så passa på att kommentera och bifoga din länk där. Men kom ihåg att du även på dessa ställen marknadsför dig själv. Det är viktigt att hålla en professionell och bra nivå om du skriver i bloggar och forum. Det ökar dessutom sannolikheten att andra blir intresserade av dig.

Bra webbhotell för hemsidor med WordPress

De flesta webbhotell i Sverige har stöd för WordPress. Det är ett CMS skapat med tekniker som är väldigt vanliga på webbhotell.

Webbhotellens servrar behöver egentligen bara köra Linux med PHP och MySQL för att WordPress ska fungera. PHP och MySQL får givetvis inte vara allt för gammalt men de flesta webbhotell är relativt duktiga på att uppdatera mjukvara.

Fördelen med detta är att du har möjligheten att fokusera på andra parametrar, som t.ex. pris, support och andra specifikationer som kan ha betydelse. Du kan börja med att besöka de webbhotell som har stöd för WordPress i listan här.

Om du precis tänkt börja blogga så kommer du väldigt långt med 5-10 GB utrymme och 50 GB trafik. Om du inte behöver mycket mer är det bättre du fokuserar på priset och webbhotellets prestanda.

Enkel installation av WordPress

WordPress är inte speciellt svårt att installera manuellt, men trots detta så har många webbhotell stöd att automatiskt installera det åt dig från kontrollpanelen. Det gör det ännu lättare att komma igång och det krävs absolut inga förkunskaper för att kunna börja blogga under ett eget domännamn.

Välkommen till bloggen WordPress Tema!

Denna blogg har precis startat och kommer främst handla om WordPress och teman till detta CMS. Vi kommer även ta upp en del andra saker som är relaterat till WordPress men vårt stora fokus kommer vara på teman.

Om du har WordPress på en blogg eller jobbar med att ta fram WordPress teman så kan du finns denna bloggen intressant med tips och inspiration.